MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

INHGA: Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş şi Hunedoara, până joi dimineaţa

Distribuie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri seara mai multe avertizări cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş şi Hunedoara, valabile până joi dimineaţa.

Până la ora 4:00, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii de dreapta ai Mureşului aferenţi sectorului aval S.H. Gălăoaia – amonte confluenţă cu râul Gurghiu, Lut – bazin superior şi mijlociu din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, potrivit hidrologilor, informează Agerpres.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce însă cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior Lut. 

Tot până joi, la ora 4:00, este în vigoare un Cod portocaliu de inundaţii pe râurile mici din bazinele hidrografice: Şieu – bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior din judeţul Bistriţa-Năsăud, însă pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Şieu – bazin superior, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare.

Potrivit INHGA, până joi, la ora 2:00, sunt vizate de o avertizare de inundaţii râurile mici din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi mijlociu, Iza – bazin superior şi mijlociu, Someşul Mare – bazin superior şi mijlociu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Fenomene cu probabilitate şi intensitate mai mare se pot produce pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior, Sălăuţa – bazin superior, Someş – bazin aferent amonte S.H. Nepoş.

Hidrologii au mai avertizat asupra pericolului de producere a inundaţiilor, tot până joi, la ora 2:00, pe râurile mici din bazinul hidrografic: Strei – bazin aferent amonte confluenţă cu Râul Mare din judeţul Hunedoara.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza.


O notificare pe Facebook îți răpește 14 secunde de atenție! Sunt de ajuns doar 3 secunde ca să provoci un accident auto – STUDIUCitește mai multe despre inundatii pe Libertatea.

Comentarii